Jaarverslag Ethiek

Kijkje in het jaarverslag van Stichting Dichterbij

De werkzaamheden van de commissie en de consulenten ethiek worden zichtbaar gemaakt in een jaarverslag, zodat voor de organisatie duidelijk wordt, wat de relevantie is van ethiek en wat zij zich bij ethiek moet voorstellen. Ieder jaarverslag begint met een reflectie op een actueel thema. Onderstaand de link naar het jaarverslag van 2011, waarin wij verantwoording afleggen over het ontwikkelingsproces van het eerder genoemde praktijkvoorbeeld ‘Zoveel te Zeggen’, gekoppeld aan de inzet van moreel beraad en de jaarcyclus van organisaties.

Succesvol of juist minder geslaagd?

Het jaarverslag staat voor een praktijkvoorbeeld, dat goed is gelukt:

  • Hoeveel er momenteel bij ondersteunende diensten ook bezuinigd moet worden, de werkzaamheden van de consulenten en de commissie ethiek staan niet ter discussie;
  • In de afgelopen jaren bleek het jaarverslag een visitekaartje en ‘binnenkomer’, zowel binnen als buiten Dichterbij.

Wat kunnen anderen leren van uw praktijkvoorbeeld?

Juist omdat ethiek met veel misverstanden is omgeven  is het van groot belang om te laten zien, waarvoor je staat.

Op welke valkuilen moeten anderen letten?

De verleiding is groot om eigen stokpaardjes te berijden. Probeer zoveel mogelijk het gesprek met de organisatie aan te gaan door in te spelen op wat er actueel leeft. Vooral in de laatste paar jaren schiet een omvangrijk jaarverslag aan zijn doel voorbij. Zo uitgebreid als het bijgevoegd verslag van 2011 is niet langer haalbaar. De indeling is hetzelfde gebleven, maar er wordt meer gebruik gemaakt van beeldmateriaal en de tekst is beknopt.

Henk Minnema – Dichterbij – Jaarverslag ethiek 2011